Renæssancen i Aalborg

Aalborg mest kendte bygningsværker fra renæssancen, er det imponerende Jens Bangs Stenhus fra 1624, men i byen finder du også mange andre spændende historiske bygninger.

Jens Bangs Stenhus

Hvordan ser et hus fra renæssancen egentligt ud? Det kan alle, der har været i Aalborg svare på. Jens Bangs Stenhus er nemlig et smukt eksempel på en renæssancebygning. Aalborgs mest kendte og fotograferede bygning, der blev opført i 1624 af storkøbmanden Jens Bang, er en fornem repræsentant for byggestilen i den historiske periode.

Det var perioden, hvor Tycho Brahe og Christian den Fjerde levede, hvor arkitekturen blomstrede, kunst, musik og videnskab stormede frem over hele Europa - og bogtrykkerkunsten gjorde bøger og viden til allemandseje. Men det var også år med pest, armod og heksebål.

Huset rækker tunge...

Står du på Nytorv og betragter på den berømte renæssancebygning er bygningen stor og smuk. Men da den blev bygget var den en knytnæve i datidens bybillede. Og udsmykningen en udfordring for byens borgerskab. Hvorfor? Svaret får du ved at gå omkring hjørnet ved Adelgade - og se over vinduet i stuen. Her er en grotesk figur der rækker tunge ad det gamle rådhus der lå overfor.

Historierne fortæller, at dette var bygmesteren Jens Bangs hævn over det borgerskab i Aalborg,der aldrig accepterede ham, selv om han, storkøbmanden var byens rigeste mand. Dog er denne historie nok mere spøgfuld, end den er sand, da ansigterne først blev flyttet om på gavlen engang i 1700-tallet. Disse ansigter har dermed kun tjent et kunstfærdigt formål. Men sikkert er det, at Jens Bang var stridslysten og prangende. Men også spændende ligesom hans bygningsværk er det.

Apotekersamlingen

I Jens Bangs Stenhus fandtes Aalborg ældste apotek - Svane Apoteket - der havde ligget i bygningen i mere end 300 år indtil det blev udskiftet med en guldsmedeforretning. Oppe under taget på Jens Bangs Stenhus findes der stadig i dag Apotekersamlingen, hvor alt i museet stammer fra Svane Apoteket, der lå i stueetagen. Gennem årene blev skænke, hylder og skuffer, krukker med urter og mediciner, værktøjer til fremstilling af piller og pulver ”sat på loftet” efterhånden som de er blevet umoderne. Her står det nu som vidnesbyrd om apoteker- og sundhedsvæsenets udvikling i Danmark gennem de seneste 350 år.

På lørdage i perioden 7. maj frem til 30. september tilbydes rundvisninger i den unikke samling hver lørdag kl. 13. Billet kan bookes online - køb billet til rundvisning på Apotekerloftet i Aalborg

Duus Vinkjælder og Christian IV's Laug

Jens Bangs stenhus huser også Duus Vinkjælder, der er hjemsted for Christian IV's Laug. Beretningen om den særprægede forsamling begynder i 1942. På det tidspunkt var Danmark besat af tyske tropper, og for soldaterne blev vinkælderen med de middelalderlige hvælvinger hurtigt et populært mødested. Det passede ikke stamgæsterne, at tyskerne også "erobrede" et af de få steder, hvor der kunne købes øl og "nonneblod", som var navnet på krigsårenes danskfremstillede vin.

En kreds af "lysseende medborgere" fik sammen med vinkælderens indehaver dannet en klub, hvorefter kun medlemmer havde adgang, og hverken de fremmede soldater eller deres lokale medløbere kunne optages i klubben.

Foreningen fik navnet "Christian IV's Laug" i anerkendelse af den monark, der regerede landet, da storkøbmanden Jens Bang opførte huset fra 1623-24.

Uhyggelige historier på det smukke slot

Kun en halv times kørsel fra Aalborg ligger et af Danmarks bedst bevarede renæssanceslotte, Voergaard Slot. Bag de tykke mure finder du en af Danmarks smukkeste renæssancebygninger, opført mellem 1481 og 1590.

Rækken af historier om den herskesyge slotsfrue Ingeborg Skeels misgerninger er mange. I blandt dem er, at hun skulle have druknet arkitekten Philip Brandin i voldgraven, for at han ikke skulle bygge et slot som Voergaard igen. Måske kan du være heldig at se et strejf af hende i de mørke kældre eller det høje tårnværelse.

På Voergaard Slot finder du også en smuk privat kunstsamling, hvor du blandt andet kan se Raphaël, Marie Antoinette, Napoleon og den danske rigsgreve Ejnar Overbech-Clausen i en verden fyldt med kongelige antikviteter og eventyrlige historier.

Del denne side

Jens Bangs Stenhus

Jens Bangs Stenhus

Aalborg Hus Slot

Aalborghus Slot

Gråbrødrekloster Museet

Gråbrødrekloster Museet

Budolfi Kirke

Budolfi Kirke

Lindholm Høje Vikingegravplads

Lindholm Høje Vikingegravplads

Aalborg Kloster - Helligåndsklostret

Aalborg Kloster - Helligåndsklostret

Christian IV's Laug

Christian IV's Laug i Aalborg

Dronning Margrethe, Ronald Reagan og Richard Chamberlain er alle blandt medlemmerne af det traditionsrige Christian IV's Laug, der har hjemsted i Jens Bangs Stenhus i Aalborg.