Nibe - den gamle købstad

Købstadscharme med gamle huse, snoede gader, brostensbelagte gader og hyggelige torve. Alt sammen kan du opleve i den gamle del af Nibe.

Byen under bakkedraget

Byen Nibe er bygget op på gammel fjordbund tæt ind under de bakkedrag, som strækker sig fra Skalskoven i nord til Lundbækskoven i syd. Gadelinien Nørregade, Skomagergade, Søndergade var den oprindelige amtsvej fra Aalborg til Løgstør. Ud fra denne gadelinie går byens øvrige gamle gader parallelt med fjorden. Oprindelig anlagt ved de pladser, hvor fiskerne landede deres fangst af sild. Undervejs er dette gadenet så forbundet med skrågader, gyder og smøger.

Selv om byen først fik købstadsrettigheder i 1727, kan dens historie føres mere end 600 år tilbage. Således var Nibe i 1672 Jyllands 8. største by og nr. 16 i hele landet. Da byen fik købstadsrettigheder, havde den 1600 indbyggere. I dag bor her ca. 4700 mennesker.

Bindingsværkshuse i brand

De gamle huse i byen lå tæt sammenbyggede og var opført i bindingsværk med stråtag. Opstod der brand, kunne det udvikle sig til en katastrofe. To store brande, i 1765 og 1806, var med til at give byen sit nuværende udseende.

Byen har endnu mange smukke, gamle huse, som man med nænsom hånd søger at bevare. Der ligger en bevaringsplan for den gamle bydel, hvor man søger at vende tilbage til de røde tegltage og de oprindelige vinduer.

Skræddersyede guidede ture

Har du lyst til en rundvisning i de gamle gader i Nibe for at høre mere om Nibes historie, eller en tur indenfor i Nibe Kirke for at se de flotte kalkmalerier og det utraditionelle kirkeskib, så kontakt byhistoriefortæller:

Willy Kær på tlf. +45 30 69 94 58 

Læs mere om guidede ture i Nibe... 

Ole Henriksen - World Ambassador of Nibe

Den kendte cremekonge Ole Henriksen er født og opvokset i Nibe og det er han stolt af. Og Nibe Turistforening er så stolte af Ole Henriksen, at de valgte at kåre ham til World Ambassador of Nibe ved Turistforeningens 75 år jubilæumsfest den 1. marts 2013.

Her på billedet ses Ole Henriksen i højt humør i en lille kongestol udført af vores Lars Bech og Pernille Jensen.

Ole Henriksen - World Ambassador of Nibe

Oplev købstadscharme, gamle huse, brostensbelagte gader og hyggelige torv i den gamle fiskerby Nibe...

Nyd livet på havnen i Nibe, som oser af maritim stemning...

Hvis du kan lide oplevelser til lands og til vands, er der massevis af muligheder for en aktiv ferie i Nibe...

Området omkring Nibe har mange naturperler, så hvis du er naturelsker er her mange gode muligheder for skønne naturoplevelser og gode gåture...