Jens Bangs Stenhus

Det flotte renæssancehus opført i 1624 er en af Aalborgs største og mest fotograferede historiske seværdigheder. Med sine fem etager og sin prangende udsmykning var Jens Bangs Stenhus en udfordrende knytnæve til datidens borgerskab i Aalborg. Bygningen udgjorde sammen med byens kirketårne Aalborgs skyline, og var dermed det første syn der mødte de tilrejsende. 


Svane Apoteket havde sin beliggenhed i Jens Bangs Stenhus fra 1666 - 2014. Det er ikke muligt at komme ind i Jens Bangs Stenhus, men efter aftale med Aalborg Historiske Museum er det muligt at komme op under taget og opleve Apotekersamlingen, hvor der som udgangspunkt er rundvisning hver lørdag i højsæson.

Storkøbmanden Jens Bang
Jens Bang var en typisk renæssanceskikkelse - storkøbmand, pragtlysten og evnerig - men også stridbar og rethaverisk. Alligevel var han ikke usædvanlig for sin tid. Jens Bang var bror til den daværende borgmester, Jørgen Olufsen, der i 1616 opførte den velbevarede købmandsgård midt i Aalborg. Selvom Jens Bang var en stenrig og driftig herre med stor indflydelse i det daværende forretningsliv, er hans eftermæle ikke af udelukkende positiv karakter. Efter hans død rygtedes det, at han havde myrdet sin krambodssvend, og at han i øvrigt i sine sidste år havde styrtet hele sin formue i grus. Selvom han havde mistet en betydelig del af sin formue, døde han dog ikke decideret forarmet. Det menes, at Jens Bang efter sin død i 1644 blev begravet i Budolfi Kirke. Ifølge kirkens protokol fra tiden, havde han købt et gravsted til både sin kone og sig selv i kirken. Gravstenen finder man dog intet spor af i dag.

En god historie
Onde tunger hviskede efter Jens Bangs død om, at bygningens mangfoldige, groteske masker og hoveder var karikaturer af hans mange fjender, som han på denne måde hævnede sig på. Skønt Jens Bang var Aalborgs rigeste mand, blev han aldrig medlem af byens styre, hvorfor han sidder på gavlen af sit hus og rækker tunge ad rådhuset. Dog er denne historie i eftertiden blevet bekræftet som havende karakter af socialt spøgeri, da ansigterne først blev flyttet om på gavlen engang i 1700-tallet. Disse ansigter har dermed kun tjent et kunstfærdigt formål. Denne type sladder var ret hyppigt forekommende dengang, når der var tale om en person af så magtfuld karakter, at man ikke kunne tilsvine hans mæle, mens han levede.

Chr. IV’s Laug og Duus Vinkjælder
I kælderen finder du Duus Vinkjælder. Her kan du nyde den middelalderlige vinkjælderstemning og hygge dig med en kold øl. Duus Vinkjælder er også tilholdssted for Chr. IV’s Laug. I lauget bevares nogle næsten 400 år gamle traditioner og samtidig er det mødested for de repræsentanter, som hvert år gæster Aalborg i en officiel anledning. Ceremonier eller ej er Duus Vinkjælder under alle omstændigheder et besøg værd, da der i den historiske kælder hersker en helt særlig og hyggelig stemning.

Læs mere om Chr. IV’s Laug  og Duus Vinkjælder TIP: Besøg VisitAalborg, og bed om brochuren "Du gamle Aalborg", som guider dig en tur gennem de gamle gader forbi historiske bygninger.

 

Åbningstider

01/01/2016 - 31/12/2016 Mandag - Søndag

Del denne side

Opdateret af:

VisitAalborg info@visitaalborg.com
 

Kontakt

Adresse

Østerågade 9
9000 Aalborg

Fakta

  • Adgang

    • Kan kun ses udefra 

Find vej

Find vej til dette sted

Fra

Transport

Se geokoordinater

Longitude : 9.920572
Latitude : 57.048559