Algade i Aalborg

Algade er en af byens ældste gader. Den kan spores tilbage til 1000-tallet. Idag er den en af de største shoppinggader i Aalborg og du kan fra Algade via elevator besøge det underjordiske Gråbrødrekloster Museum.

Vikingerne slog sig ned i Algade

Aalborg har altid været under forandring. Byen har eksisteret i mere end 1000 år, og meget er sket, siden de første vikinger slog sig ned i det, der nu er Algade. Spor fra fortiden kan fortælle os noget om, hvordan Aalborgenserne byggede huse, og hvad de beskæftigede sig med.  I det centrale Aalborg kan de eksisterende gader fx spores tilbage til før middelalderen. Den centrale bys struktur er således ikke noget, der er opfundet i nyere tid. Når vi går rundt i fx Algade er det altså mennesker, der levede næsten 1000 år før os, der har bestemt, at gaden skal ligge der.

Algade er en af byens ældste gader

Gaden kan spores tilbage til 1000-tallet. Gaden opstod på en naturskabt kridttange, der lå tilpas højt over Limfjordens vand. Den del af Algade, som er tættest på stormagasinet Sallings placering, er den ældste. Fund på stedet indikerer, at Algade var udbygget med sin nuværende udstrækning og placering allerede i 1100-årene.

Huse har typisk ikke så lang en levetid som byens gadestruktur, så selv om mange af de eksisterende huse i Algade er fra renæssancen, er ingen af husene lige så gamle som Algade. Kun Budolfi Kirke, der blev bygget i 1300-tallet, har en alder, der kan måle sig med Algade. 
Algade i 1900-tallet var beboet primært af håndværkerfamilier – sko- og sadelmagere, klejnsmede, glarmestre, bagere m.fl.

Shop og gå under jorden

I dag er Algade en af Aalborgs største shoppinggader, med et væld af små specialbutikker og med stormagasinet Salling. Men du kan få et indblik i historen ved et besøg i det underjordiske museum, Gråbrødrekloster Museet, ved at benytte elevatoren ud for indgangen til Salling.

Del denne side

Gråbrødrekloster Museet i Aalborg

Gråbrødrekloster Museet - underjordisk museum

Gråbrødrekloster Museet ligger under Aalborgs travle shoppinggade, Algade. Herfra kan du tage elevatoren ned og besøge det underjordiske museum. Gråbrødreklostret blev etableret i Aalborg ca. 1250. I de velbevarede, underjordiske ruiner fra det middelalderlige kloster ses bl.a. klostrets murede kælder og klosterkirkens fundamenter.