Apotekersamlingen i Jens Bangs Stenhus

Besøg Aalborgs stemningsfulde Apotekersamling helt oppe under taget i det flotte renæssancehus og hør historien om livet i stenhuset og på Svaneapoteket igennem mere end 350 år.

Har I spansk flue, som kan sætte gang i mig og min kones feriesex?

Og hvordan ligger det med tørret bukke-blod og hvalolie, kogt i mørkt øl? Jeg er øm i skulderen efter for meget golf!

Stiller du disse spørgsmål i dag på et af nutidens apoteker, får du sikkert et nej. Det er mange år siden, at disse remedier sidst er blevet langet over disken her.

Og dog! Oppe under taget på Jens Bangs Stenhus findes de. I det museum, Apotekersamlingen, der er indrettet her. Her ligger de i skuffer i et gammelt, gråmalet skuffedarium, som museets guider med glæde trækker ud for de besøgende.

Per Hadsund er konservator på Nordjyllands Historiske Museum og har guidet mange besøgende rundt. Han har mange skuffer at trække ud, hver med sit eksotiske lægemiddel - og tilhørende mystiske duft og historie.
Den spanske flue bør man se - om ikke andet for udseendets skyld. Den er metalglinsende, smaragdgrøn og inderlig "skøn at skue".
- Fluen blev bl.a. brugt som et elskovsstimulerende middel. Og der findes folk, der bruger midlet den dag i dag, beretter Per Hadsund.

Smukt og originalt inventar

De gode historier findes i meget andet end museets skuffer. På en skænk står således en 300 år gammel beholder, hvor man blandede datidens supermedicin: Theriaken. Den indeholdt over 70 forskellige ingredienser - fra hugormekød til rabarber.
- Desuden var den tilsat opium, som kunne bringe velvære frem i svækkede kroppe, fortæller Per Hadsund.

Alt i museet stammer fra Svane Apoteket som lå i stueetagen fra 1665 til 2013. Gennem årene er skænke, hylder og skuffer, krukker med urter og mediciner, værktøjer til fremstilling af piller og pulvere blevet "sat på loftet", efterhånden som de er blevet umoderne. Her står det nu som vidnesbyrd om apoteker- og sundhedsvæsenets udvikling i Danmark gennem de seneste 350 år.

Og så er de udstillede genstande så umådeligt smukke. Antikvitetshandlere ville falde i svime over møblerne. Fotos af de smukke krukker og kolber er lige til en artikel i "Alt for Damerne" om indretning af et trendy, rustikt landkøkken.

Da apotekeren var "slikmutter"

Der er ikke fri adgang til Apotekersamlingen. Interesserede skal bestille en rundvisning - og det skal de være glade for.
Det er nemlig historierne, der knytter sig til de udstillede genstande, som gør besøget rigtigt spændende. Det er historier om folks opfattelse af sygdom og sundhed. Men også meget andet. Som f.eks. et indblik i, hvor danskerne i gamle dage købte slik.

Det var på apoteket. For 300 år siden var apotekerne også købmand. Blandt hans privilegier var at han måtte sælge spiritus, vin og chokolade. Til den "søde tand" måtte han også ekspedere f.eks. lakrids over disken.
Og ja, så skulle de have godt 2.000 forskellige slags mediciner på lager, siger Per Hadsund.

Del denne side

Rundvisninge hver lørdag

Hver lørdag i perioden 7. maj frem til 30. september er der rundvisning på Apotekerloftet kl. 13.

Billet kan købes online i forvejen - book billet til rundvisning på Apotekerloftet i Aalborg 

Rundvisning for grupper

Rundvisninger i øvrigt efter aftale - Læs mere om rundvisninger i Apotekersamlingen eller kontakt Aalborg Historiske Museum på +45 9931 7400 for at aftale en rundvisning.

Jens Bangs Stenhus i Aalborg

Jens Bangs Stenhus

Aalborg mest kendte bygningsværker fra renæssancen, er det imponerende Jens Bangs Stenhus fra 1624...