Nibe

Nibe - den gamle købstad

Nyd købstadscharmen i den smukke, gamle by med hyggelige huse, snoede gader, brostensbelagt torv og maritim stemning på havnen ved Limfjorden. Nibe er kendt tilbage til 1300-tallet, men sin egentlige betydning fik den først i 1500-tallet, i takt med sildefiskeriets tiltagende betydning.

Byen under bakkedraget

Byen Nibe er bygget op på gammel fjordbund tæt ind under de bakkedrag, som strækker sig fra Skalskoven i nord til Lundbækskoven i syd. Gadelinien Nørregade, Skomagergade, Søndergade var den oprindelige amtsvej fra Aalborg til Løgstør. Ud fra denne gadelinie går byens øvrige gamle gader parallelt med fjorden. Oprindelig anlagt ved de pladser, hvor fiskerne landede deres fangst af sild. Undervejs er dette gadenet så forbundet med skrågader, gyder og smøger.

Selv om byen først fik købstadsrettigheder i 1727, kan dens historie føres mere end 600 år tilbage. Således var Nibe i 1672 Jyllands 8. største by og nr. 16 i hele landet. Da byen fik købstadsrettigheder, havde den 1600 indbyggere. I dag bor her ca. 4700 mennesker.

Bindingsværkshuse i brand

De gamle huse i byen lå tæt sammenbyggede og var opført i bindingsværk med stråtag. Opstod der brand, kunne det udvikle sig til en katastrofe. To store brande, i 1765 og 1806, var med til at give byen sit nuværende udseende.

Byen har endnu mange smukke, gamle huse, som man med nænsom hånd søger at bevare. Der ligger en bevaringsplan for den gamle bydel, hvor man søger at vende tilbage til de røde tegltage og de oprindelige vinduer.

Nibe har en god detailhandel

Her er en lang række dagligvarebutikker og specialbutikker med et stort udvalg – til hele familien. De smalle gader og brostensbelagte torve er sammen med de handlende med til at skabe et attraktivt og spændende handelsmiljø. I Nibes forretningsmiljø er det gamle købstadsmiljø blevet suppleret med nye torvedannelser, der giver moderne rammer omkring specialvarehandel og dagligvarehandel.