VisitAalborg
Store Ajstrup byskilt

Store Ajstrup

I en dal omgivet af bakker, tæt ved gravhøjen Bavnehøj, findes Store Ajstrup, som er berømt for en usædvanlig forretning, der kombinerer en almindelig dagligvarebrugs med en stor køkken- og hvidevareforretning.

En usædvanlig købmand

Brugsforeningen i St. Ajstrup fungerede op gennem 50’ene og 60’erne som en almindelig butik. Den driftige nye uddeler fik dog i 1971 den idé at bestille frysere og andre hvidevarer hjem til byens borgere. Rygtet spredte sig hurtigt med et stigende salg til følge. Det siges, at købmanden var så kreativ, at han også solgte jagtgeværer, malkemaskiner og en fiskekutter.  Fra 1975 startede Køkken- og Hvidevarebrugsen, der er kendt i hele Nordjylland.

Skolen blev til forsamlingshus

Samtidig med successen i butikken købte borgerforeningen den gamle skole og indrettede den til et hyggeligt forsamlingshus i de landlige omgivelser. Herfra er der god mulighed for en lille gåtur til anlægget, hvor der er et lille springvand med kunst af den lokale Thorvald Odgaard. Thorvald Odgaard, der er musiker, keramiker, billedhugger og billedkunstner har igangsat flere kulturelle eksperimenter og sammenslutninger i fjordlandet.

Du kan læse mere om et af hans værker her:

http://www.visitaalborg.dk/fjordkonen-i-nibe

Fra voldstedet til skoven

Ikke langt fra byen, på et sted, hvor jorden består af god sandmuld, ligger Kyø Hovedgård, som har haft stor betydning for området. Før i tiden måtte bønderne arbejde flere dage ugentligt på hoveri for Kyø Hovedgård. En del af gårdens areal udgøres af Kyø Skov, som er bevokset med nåletræer.

Hovedgården blev formentlig bygget i slutningen af 1300-tallet på et voldsted med en voldgrav omkring. Voldstedet kan stadig ses ved den nuværende hovedbygning, som er en historicistisk bygning fra 1874. Hovedgården brændte i starten af 1870’erne, og et nyt hus blev bygget i skoven, trukket væk fra voldstedet. Det er i dag privat ejet.

Omgivet af bronzealderhøje

Ved St. Ajstrup findes spor efter mere end 50 bronzealderhøje. En af højene, vest for St. Ajstrup er Bavnehøj. Navnet kan betyde, at den har været brugt som signalhøj, hvor der har været tændt bavnebål for på den måde at vise vej eller sende besked over lang afstand.

Kirken i St. Ajstrup fik først sit tårn i senmiddelalderen (1300-1536). Den ligger i dag ensomt mellem marker og skov. Landsbyen er, af ukendte årsager, tilbage i tiden flyttet til det sted, hvor den ligger i dag.