Lille Vildmoses historie

Hvem forbinder egentlig Lille Vildmose-området med Stenalderhavet, sildefiskeri i middelalderen, mosekonen der brygger, St. Steensen Blichers novelle ”Kjærlighed i Vildmosen”, nedkastningsområde under besættelsen, etablering af statshusmandsbrugene, moseegsskulpturer, osv.? Ja, der er egentlig mange gode grunde til at stifte nærmere bekendtskab med Lille Vildmose og dens befolkning...

Lille Vildmose

Lille Vildmose-området der er beliggende ca. 10-15 minutters kørsel fra Aalborg, udgør i dag et enestående natur- og kulturområde der indeholder både unikke biotoper og kulturminder fra en svunden tid. Det udgør tilsammen en fælles historisk identitet, der er vigtig for lokalbefolkningen.

Kalkskrænterne – bl.a. Kjællingbjerg Klint og skrænterne mellem Gudumlund og Storvorde – vidner om hvilken udstrækning Stenalderhavet har haft og hvorledes landskabet efterfølgende har hævet sig.

Historiske monumenter i Lille Vildmose

En række mindre herregårde med forskellig historisk baggrund vidner om landbrugets historiske betydning igennem tiderne. Mindre kanalsystemer fra Lille Vildmose forbinder området med et af Danmarkshistoriens største industrieventyr i 1700-tallet omkring Gudumlund Fabrikker (i dag området i og omkring Gudumholm) iscenesat af von Buchwald.

Middelalderens sildeeventyr

Det lille fritidsfiskersted ved Stejlgabet i Dokkedal vidner om sildeeventyret i middelalderen. Det er i dag et fredet og utroligt smukt badested ved foden af Mulbjergene med en mindre udstilling omkring fiskeriet. Gravningen af tørv og den senere udvinding af spaghnum har skabt spor i landskabet – og rent bogstaveligt også spor til transport af dette forunderlige produkt såvel til Kongerslev, Mou Bro som Gudumholm.

Hvor fortid møder nutid

Disse historiske ”glimt” søges kædet sammen i dag bundet op på en nutid hvor de natur- og kulturmæssige værdier søges videreformidlet til os selv og vore efterkommere. Det sker via et stort arbejde for at få ønsket om etablering af en nationalpark i Lille Vildmose til at gå i opfyldelse.

Disse herligheder der delvis er omkranset af Limfjorden, Kattegat og Lindenborg Å, er åbenbare som kombinationsmuligheder for turisterne. Spise- og overnatning sammen med bade- og aktivitetsmuligheder gør det til et ideelt sted at holde ferie.

Del denne side

Stjernepunkter i Lille Vildmose

I VisitAalborgs InfoCenter kan du få udleveret den lille folder "Stjernepunkter i Lille Vildmose" som guider dig til de gode udsigtspunkter i området hvorfra du kan opleve det storslående landskab og komme tæt på dyrerne.

Flyv som en ørn i Lille Vildmosecentret

Lille Vildmose har fået nyt oplevelsescenter, der gør den gamle vildmose levende for dig som besøgende. Centret fortæller om mosens historie, dyr og planter. Her er eksperimentarium, hvor du kan få fingrene i mosen og dens dyr. Du kan se film - og tage en flyvetur i ørnesimulator, der viser vildmosen i fugleperspektiv. Og meget mere! Centret har også en hyggelig cafe med storslået udsigt over mosen.

Læs mere på Lille Vildmosecentrets hjemmeside

Lille Vildmose i vildmarken

Mindre end en halv times kørsel fra Aalborg ligger en dansk vildmark med imponerende uberørt natur og et væld af spændende arrangementer, der får dig på opdagelse i den idylliske mose.