Naturen i Nordjylland

Disse naturoplevelser kræver med over 20 km til Aalborg længere transporttid. De er ikke desto mindre bestemt et besøg værd, hvis mødeprogrammet tillader en halv eller hel dag til det. Der er selvfølgelig meget mere natur at opleve i landsdelen, men her kan du læse om et par af de mest seværdige områder med naturtyper, som er unikke ikke bare i Danmark, men i hele Nordeuropa.

Rold Skov og Rebild Bakker

Rold Skov ligger ca. 25 km syd for Aalborg, og er med ca. 8600 hektar Danmarks største sammenhængende skovkompleks, som huser de berømte Rebild Bakker. Med offentlig transport kommer man nemt på bare 20-25 minutter med toget fra Aalborg direkte til Skørping. Rold Skov består fortrinsvist af nåleskov, hvor især rødgran breder sig flot pga. den sandede morænejord. Der er også store områder med bøgeskov, og der er mange af de karakteristiske store, krogede og flerstammede bøgetræer.

Læs mere om Rold Skov.

Lille Vildmose

Ud over at Lille Vildmose Centret og Soldug Cafeen tilbyder bæredygtige møder, konferencer og måltider er selve Lille Vildmosen en ganske særlig og – navnet til trods – stor naturoplevelse. Lille Vildmose er med ca. 7600 hektar Danmarks største fredningsområde, og indeholder natur, som du ikke finder andre steder i Europa. Lille Vildmose - beliggende ca. 25 km sydøst for Aalborg - kan man med offentlig transport komme til ved at tage bus 56 fra Aalborg Busterminal til Dokkedal. Så er der en god gåtur de sidste 3-4 km fra Dokkedal til Lille Vildmose Centret på Vildmosevej 16. I Lille Vildmose findes en af de sidste højmoser i Vesteuropa, som danner rammen om en rig kultur- og naturhistorie. Området skal med sin størrelse opleves delvist i bil eller på cykel, hvor man så kan besøge individuelle områder til fods, såsom Mulbjerge mod øst og Smidie bakke mod vest, hvorfra der er flotte udsigter ud over de store vidder. I mosen findes også løvskovene Høstemark Skov og Tofte Skov, hvor Danmarks eneste vildtlevende vildsvinebestand findes. Disse skove er også nogle af de mest fuglerige i Danmark. Fra Lille Vildmoses fire udsigtstårne kan man være heldig at se både krondyr og kongeørn.

Du kan læse mere om områderne på Aalborg kommunes side om Lille Vildmose og på Lille Vildmosecentrets side. VisitAalborg har også en mere uddybende side om Lille Vildmose her.

Råbjerg Mile og Skagens Gren

Råbjerg Mile og Skagens gren ligger 100-120 kilometer nord for Aalborg og er Danmarks allernordligste spids. Med offentlig transport er det nemmeste at tage regionaltog til Frederikshavn og så privatbane 79 til Skagen. Grenen er dannet og dannes stadig af sand, som af Skagerrak bliver transporteret op langs Nordjyllands vestkyst og vokser derfor med omkring 10 meter om året i nordøstlig retning. Badning er forbudt, men at gå ud og stå med en fod i hvert af de to have er en oplevelse, der kan anbefales. Råbjerg Mile er en af Europas største vandreklitter. Klitten er fredet og får derfor lov at ”vandre” i nordøstlig retning med omkring 15 meter om året. Dette betyder, at den om 100 års tid vil få lov at begrave hovedvejen til Skagen. Milen efterlader sig en flot slette med søer og moser.

Læs mere om Råbjerg Mile

Del denne side