Nordkraft - Her fører fortidens spor ind i fremtiden

Mænd i blå kedeldragter på cykel med madkassen på bagagebæreren fyldte engang store dele af havnen, når de kørte til og fra værftet. En af byens stolte mastodonter, som ikke længere er i drift. Det samme gælder naboen Nordkraft, som ikke blot har lagt navn til en af Jakob Ejersbos romaner. I dag er det byens centrale kultursted for borgere og turister.

Det emmer af energi

Du behøver ikke at have et egentligt formål med at besøge Nordkraft - bare stik hovedet ind og giv dig selv lov til at sige 'wauw', for her er en modig, moderniseret bygning, der har fået lov at stå med de sår og ar, som tiden har givet. Gå en tur i Kedelhallen, Turbinegalleriet, Turbinetorvet og Teatersmøgen, hvor rå beton, udslidte siloer og stærke gamle jerndragere sætter fantasien i bakgear og leder tankerne tilbage til en tid med masser af energi. Engang var her kul og kraft i massevis, nu er her kultur og kraft. Energien er intakt, omend den er af en lidt anden karakter.

Under ét tag, samler Nordkraft i dag flere af de kulturinstitutioner, som har været en del af den aalborgensiske kultur i årevis. Spillestedet Skråen, som i sin tid opstod på C.W. Obels gamle skråfabrik, har her koncertsal med plads til over 1000 gæster og populære navne på programmet året rundt. Biffen, som havde samme C.W. Obelske bopæl, er også rykket med og leverer her stadig klassiske filmoplevelser i hyggelige og originale omgivelser. Jomfru Ane Teatret, der oprindeligt havde til huse i en baggård i den legendariske Jomfru Ane Gade, er fusioneret med Jaco-Bole teatret og er blevet til Teater Nordkraft - en vellykket sammensmeltning, som giver dig både danske og internationale teateroplevelser. Kunsthal Nord byder med skiftende udstillinger på emner til eftertænksomhed, og Café Mumbai og Restaurant Azzurra frister med lækkerier. Mærk også, hvordan her er sjæl og ildsjæle, når events går i gang på tværs af hele huset, der rummer meget mere end, vi her har nævnt. Hvis de tykke mure kunne tale, var her masser af historier. Hør nogle af dem på en guidet tur og oplev, hvordan Nordkraft kobler fortiden med fremtiden.

Herfra min verden går

Siger man Jørn Utzon, tænker de fleste uden tvivl Sydney - og ikke uden grund, for hans operahus er så berømt, at det er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Det skete før Utzon døde, og han er dermed blot den anden person i verden, der har fået lov at opleve denne ære. Verdensberømmelse er én ting, barndommen er noget andet - Utzon trådte netop sine barnesko i Aalborg. Her var hans far driftsingeniør på værftet, og såvel havn som bådbyggeri blev en inspiration for Utzon gennem hele karrieren. En karriere der altså har rødder i Aalborg og som også sluttede her, da Utzon Center nåede at blive indviet kort før Jørn Utzons død i 2008. Netop et center og ikke et museum, for den berømte arkitekts overordnede mål var at skabe rum for og til mennesker.

Betragter du Utzon Center udefra, kan du ikke undgå at lægge mærke til tagkonstruktionerne, som helt naturligt symboliserer havets bølger. Opbygget omkring en atriumgård, hvor murene skærmer for blæsten, der til tider går frisk over Limfjordens vande, skaber centret rum for både skiftende udstillinger, foredrag, studiet for Arkitektur & Design under Aalborg Universitet samt en række aktiviteter, som involverer publikum. Sommeren igennem er der f.eks. Universitarium for børn - et levende eksperimentarium, hvor små hoveder bliver udfordret med nogle af livets store spørgsmål.

New Yorker-stemning og mad med nuancer

Har du det som de fleste, så hører restaurant- og cafébesøg med til en god ferie. Du finder flere af dem både på vandet og langs havnefronten. En af dem er Fusion - Restaurant & Sushi - en restaurant, der bærer og udtrykker sin helt egen fortælling, som samtidig er en del af Aalborgs historie. I 1979 ankom Vinh på 8 år til Aalborg, som én blandt mange vietnamesiske bådflygtninge. Han voksede op i byen med sin familie og hjalp til i farens grillbar efter skoletid. Senere blev det til en kokkeuddannelse, en tid som kok hos en Michelinkok i Paris og 15 år med henholdsvis egen grillbar og cateringfirma.

Besøger du Fusion, vil du formodentlig ikke glemme stedet lige med det samme. Placering og indretning siger instinktivt internationalt format. Enkeltheden er udgangspunktet, så detaljer, som f.eks. det indhyllede loungeområde, får lov at træde frem. Uanset hvor du sidder, har du udsigt til fjorden. Bedst af alt er, at fusionen mellem det franske og asiastiske køkken bliver varetaget med en omhu, så du bliver mættet af nuancerede smagsoplevelser, hvad enten du bliver budt på kongekrabber fra Nordkap, tun fra Sri Lanka eller oksekød fra Australien.

Selv, ser Vinh placeringen på havnefronten som unik, og mulighederne som mange - også når vejret tillader udeservering. Selv om gastronomien er i top, er priserne det ikke. Kig forbi, hvis du vil mættes af god mad til frokost eller aften.

Bølger i bevægelse

Aalborgs fjord består af utallige kraner, siloer og høje skorstene og spektakulære bygningsværker. Industrien ligger tæt på havnefrontens studenterboliger, som blot er det spæde startskud bygget ud fra devisen om, at skal Aalborg være vidensby, fordi i Aalborg skal de studerende ikke blot have tag over hovedet - de skal have ordentlige boliger. Også musikken skal have gode vilkår i Aalborg, hvilket det storslåede Musikkens Hus er det bedste eksempel på. 

Måske kommer du helt tæt på et stort krydstogtskib, når du passerer Honnørkajen? Flere af disse stoltheder vil nemlig lægge til her og i Nørresundby i løbet af de næste mange år. Stop og nyd dem - måske fra et at byrummene, der ligger langs havnefronten og som åndehuller, appellerer til både afslapning og aktivitet. Glæd dig over en havnefront, som ikke er lukket af med store forretningsdomiciler. Du er ikke i Barcelona, man har du været der, vil du måske sende tanker dertil, når du oplever denne spændende, rå og moderne, danske havnefront.

Del denne side

Nordkraft - fuld kraft på kulturen

Under ét tag samler Nordkraft i dag flere af de kulturinstitutioner, som har været en del af den aalborgensiske kultur i årevis.

Læs mere om Nordkraft

Utzon Center - inspireret af havnen

Utzon Center er et formidlingssted, hvor arkitektur, design og kunst spiller sammen med udstillinger, undervisning, konferencer, møder og kulinariske oplevelser.

Læs mere om Utzon Center

Spændende fusionskøkken på havnefronten

Restaurant Fusion er placeret tæt på Limfjordsbroen og tilbyder udover sin unikke udsigt også kulinariske oplevelser udover det sædvanlige.

Læs mere om Restaurant Fusion

Havnefronten i Aalborg

Oplev Aalborgs havnefront - en oase i byen

Aalborg Havnefront er en herlig oase med stemning og liv. Her finder du moderne arkitektur, lækre restauranter og plads til at nyde livet...