Efterår i Aalborg Fjordland

Efterår i Aalborg Fjordland

Vi har på siden her samlet en række forslag til naturoplevelser i efteråret i Aalborg Fjordland.

I efteråret forandrer skoven og landet sig med de smukkeste farver. Det regner lidt mere, det bliver lidt koldere og ofte er der trist og gråt. Men hvorfor sidde inde, når regnen, kulen og gråvejret hurtigt kan forsvinde fra dine tanker og forvandle sig til en hyggelig dag i en smuk natur fyldt med muligheder for en dejlig oplevelse.

Spis naturen

Skoven bugner af lækre godbidder, inden vinteren kommer: bær, æbler, svampe og nødder, og i Aalborg fjordlands skove og naturområder kan du bare kaste dig over det. Nedenfor har vi serveret en række eksempler på, hvilke lækkerier du kan finde i naturen.

Svampejagt

Svampe er efterårets blomster, og du kan samle svampe hele året, men der er især gode muligheder efter en lang periode med regn. Derfor egner efteråret sig godt til svampejagt. De fleste arter vokser i skoven, men der kan også findes svampe på græsmarker.  Husk, at der også er mange giftige svampe - spis derfor aldrig svampe, du ikke kender.

Spiselige svampe

Der er masser af svampe i skoven, som er helt ufarlige og meget lækre. Se fx om du kan finde svampe som markchampignon, almindelig kantarel, Tragt kantarel, Stor trompetsvamp, Karl Johan - disse er alle lækre svampe til et rigtig efterårs måltid.

Brombær

Danner ofte nærmest uigennemtrængelige krat. Alle skud bærer mange kraftige torne. Nyere skud er grønne og glatte, mens ældre er brune og furede. Bladene er mørkegrønne på oversiden, mens undersiden er gråhvid med små torne på ribberne. Hver frugt består af mange små, sammenhængende stenfrugter. De er først grønne, så røde for til sidst at være violetsorte.

Hasselnødder

Man kan tage fejl af nødder og agern fra egetræer, så læg mærke til, hvilket træ de samles under, ellers kendes de på, at nødder har en meget hårdere skal. Hassel eller hasselnød skal samles i skovbryn og langs veje. 

På vandretur 

Efterårets natur er skøn og utrolig smuk. Skinner solen er det derfor en perfekt årstid til en hyggelig vandretur med familien. Her kan I opleve naturens smukke farver. 

Naturstien Nibe-Hvalpsund 

Naturstien skærer gennem et stærkt varieret landskab spændende fra strandenge ved Nibe, skrænter fra stenalderhavet ved Sebber, Halkær Ådals græsningseng, hede- og plantagelandskab nord for Aars, landbrugsland fra Aars til Hvalpsund - og til moser, bække, overdrev osv.

På cykeltur

Aalborg Fjordland opleves måske allerbedst på cykel. Området gennemskæres af flere markerede cykelruter, og samtidig indbyder de mange små og kringlede veje til at udforske området på egen hånd. Her er et varieret landskab, og mange oplevelses- og overnatningsmuligheder inden for et relativt lille geografisk område.

Tag på fisketur

Aalborg Fjordland byder på mange gode steder at fiske, både i fjorden, åer og put & take søer.

Husk
Obligatorisk fisketegn, der kan indløses på et posthus. Gælder for alle mellem 18 og 65 år.
Mindstemål for havørreder: 40 cm.
Genudsæt farvede nedfaldsfisk.
Varm, vindtæt påklædning og lidt lunt at drikke; varmen giver overskud til mere fiskeri!

Tilberedning
En havørred tilberedes allerbedst mens den endnu er helt frisk, gerne samme dag som den er fanget. Selvfølgelig kan en renset fisk nedfryses til senere brug, men den friske smag går noget tabt.
Fisken renses, skrabes og skylles grundigt. Gnides med groft salt indvendigt og udvendigt og lægges i et ildfast fad med 1 cm vand i bunden. Efter 45 min. ved 200 grader sættes fisken rygende varm på bordet.
Som tilbehør kan anvendes en kogt kartoffel med en let persille- eller hollandaisesauce. Også frisk citron og letkogte bønner er fint som tilbehør. Hertil nydes en lys bourgogne eller endnu bedre, en kraftig chablis. For børn og unge med intakte smagsløg serveres frisk vand fra hanen.
Velbekomme!