REGAN Vest

Et stykke uberørt dansk kulturarv finder du i Rold Skov kun 30 minutters kørsel syd for Aalborg – nemlig REGAN Vest der er Danmarks bedst bevarede koldkrigsbunker. Bunkeren er i dag under ombygning og skal i fremtiden fungere som museum

REGAN Vest – Danskernes Koldkrigsmuseum, skal bl.a. formidle begrebet Den Kolde Krig. Anlægget er et særdeles spændende og anderledes udflugtsmål, for i REGAN Vest får du mulighed for at træde ned i den yderste konsekvens af koldkrigstidens dengang truende atomkonflikt.

Om koldkrigsbunkeren REGAN Vest

Skjult for offentligheden og Danmarks fjender opførte de danske myndigheder i 1960’erne en atombunker, der skulle huse dele af kongehuset og regeringen i tilfælde af en 3. verdenskrig. Bunkeren blev bygget ind i en kridtbakke langt inde i Rold Skov syd for Aalborg og ligger på det dybeste sted 60 meter under jorden. Anlægget kaldes REGAN Vest og det var herfra landet skulle ledes under krig, hvis regeringsanlægget i Nordsjælland ikke længere var en operationel løsning. Det består af fire betonringe der ligger ovenpå hinanden to og to, med alt hvad der er nødvendigt for at holde en hverdag kørende; køkken, depotrum, lægeklinik, maskinrum og mere. I 2003 blev REGAN Vest taget ud af operationel drift, men anlægget fremstår stadig velholdt og vedligeholdt.

Fordi REGAN Vest blev bygget til at kunne beskytte Danmarks ledende figurer, så der under krigssituationer kunne være en fungerende regering, bærer anlægget et mere civilt end militaristisk præg. Derudover er anlægget krigsgas- og atomsikret, og ville kunne modstå rystelser og trykbølger fra en atombombe – forudsat at bomben ikke var en fuldtræffer. REGAN Vest kunne være selvforsynende med vand, ilt, el m.m., hvilket betød, at anlægget kunne fungere fuldstændig afsondret fra omverdenen i nogle uger, hvorefter det ville være nødvendigt at tage luft ind udefra, som selvfølgelig ville blive renset i gas- og atomfiltre. Senere ville det også blive nødvendigt med forsyninger af mad og diesel til anlægget for at kunne holde det kørende. Skulle det blive nødvendigt at søge tilflugt i bunkeranlægget, var det vigtigt at kunne kommunikere med omverdenen, derfor var der sikrede NATO- og telefonforbindelser, telex, telefax m.m., ligesom der var et sendestudie, hvorfra Dronningen eller statsministeren kunne tale til befolkningen. Anlægget indeholder også kommunikationsmuligheder ud af anlægget. Der var sikrede telefonforbindelser, telex, telefax mm. Derudover har anlægget et sendestudie, så Dronningen eller statsministeren kunne tale til befolkningen.