Salling Rooftop view

Med et kamera som sin vigtigste accesorie har Lasse Bruhn besøgt Aalborg

Aalborg er præget af meget moderne bygningsværk, som oftest er meget anderledes, detaljerede og iøjnefaldende.

Efter mit exit fra Aalborg, har jeg kunne bruge den halvlange køretur hjem til Sjælland, på virkelig at fundere over, hvorledes den jyske by skiller sig ud fra mine vante rammer i København.

Noget af det først der slog mig, da jeg ankom til byen, var et tydeligt skift i atmosfæren. Fra første dag jeg begyndte at vandre rundt i gaderne, kunne jeg mærke en tydelig følelse af ro der summede gennem hele byen. Selvom der var masser af liv, mennesker og aktivitet, var fornemmelsen rolig og afstresset gennem hele mit visit, hvor jeg ofte i København kan føle, at alle har travlt eller skal nå noget. Der er ligesom en tendens til, at alting kan blive lidt mere hektisk, hvilket slet ikke var en følelse der fyldte i mig, når jeg undersøgte de uvante gader i Aalborg, selv ofte omkranset af mange mennesker. 

Utzon Center

Aalborg er en storby, der samtidig er tæt med naturen, og jeg ved i hvert fald fra mig selv, at det at være så tæt på vandet hele tiden, har en utrolig afstressende virkning på mig.

Jeg besøgte en antikvitethandler i hans kælderbutik. Her var tid til en sludder om både byen, vejret og hans salg af armbåndsure. Man kunne fornemme en lyst til at hyggesnakke, hvor de antikvitetsforretninger jeg har besøgt i København oftest er overrendt af mennesker på jagt efter tidens trends. Det giver ikke meget plads til den personlige snak med kunden. Det var jeg meget positiv over.

En teori på denne adskillelse kunne være, at Aalborg er en storby der samtidig er tæt med naturen, og jeg ved i hvert fald fra mig selv, at det at være så tæt på vandet hele tiden, havde en utrolig afstressende virkning på mig. I den forbindelse kunne jeg også mærke en forskel på luften. Den føltes altid klar og ren, også selvom man var langt inde mellem tætte huse og trafik.

I Københavns snævre gader bemærker jeg ofte en tung luft. Biler der står i tomgang, busser og lastbilers ruter der går igennem centrum, og alt dette skaber et dårligt miljø som jeg slet ikke bemærkede i Aalborg.

En årsag til den rene luft kunne også være byens kompakte størrelse i forhold til København. Jeg kunne gå rundt til de fleste ting i Aalborg hvor de lange afstande i København kunne opfordre folket til at tage bilen - eller bussen.

Hjelmerstald

Jeg kunne gå rundt til de fleste ting i Aalborg hvor de lange afstande i København kunne opfordre folket til at tage bilen - eller bussen.

Et besøg i Fjordbyen var med til at forstærke den jyske venlighed jeg mødte på mit visit. Her gik dagen med små gøremål, og jeg blev inviteret indenfor i de forskellige farvestrålende huse.

Jeg var blandt andet inde hos en skiltemaler af den gamle skole, og en gammel fisker. Det var en kulturel oplevelse, der ville have været svær at finde i Købstaden. Ikke umulig, men svær. 

Fjordbyen

I forhold til de arkitektoniske forskelligheder er min opfattelse, at København generelt er en by præget af ofte ældre og nogle gange meget pompøse bygninger.  København har bibeholdt utroligt mange af de ældre bygningsværk såvel som gadelamper og statuetter. 


Aalborg derimod, er præget af meget moderne bygningsværk, som oftest er meget anderledes, detaljerede og iøjnefaldende. Selvom den moderne byggestil i Aalborg er mere i centrum, er det til gengæld derfor endnu mere en fornøjelse, når man har muligheden  for i ny og næ at træde ind i en lille tidslomme af ældre men utroligt velholdte bygninger. På samme vis er det super interessant hvordan Street arten bliver brugt - igen en forening af det gamle og det nye, og modspillet heri fungerer rigtig godt. 

Alt i alt var Aalborg et dejligt bekendtskab i den weekend jeg tilbragte i byen, og det bliver ikke sidste gang jeg besøger den charmerende by mod nord.