Urbans Kælder

Inde i Skovdalen bakker ligger Urbans Kælder godt gemt som et levn efter en dansk ølbrygger.

Inde i Skovdalen, tæt på store trafikerede veje, ligger en af Aalborgs bedst bevarede hemmeligheder, Urbans Kælder. På foranledning af ejeren af bryggeriet Urban, Henrik Stampe Valeur, anlagde man i 1860’erne to gange i det område, som i dag kaldes Skovdalen. Gangene havde til formål, at fungere som som ølkældre, da de har en konstant temperatur på syv grader, hvilket er optimalt for den type øl – undergæret pilsner og andre lyse øltyper – som bryggeriet Urban havde påtænkt at lagre i hulerne. Valeur havde en plan om at flytte bryggeriet ud i nærheden af ølkældrene, men han døde i 1880 inden byggeriet blev påbegyndt.

Ostelagring og jazzklub

Efter tiden som ølkælder har hulerne tjent som lagringssted for oste, og en meget kort karriere som jazzklub inden det blev lukket af brandmyndighederne. Urbans Kælder er, af flere omgange, forsvundet fra aalborgensernes bevidsthed, hvilket stadig gør sig gældende den dag i dag. Det skyldes formentlig, at offentligheden ikke har haft adgang til hulerne, som fra 1970 og frem til 1996 har været dækket med jord for at undgå hærværk. I 1996 blev Urbans Kælder igen gravet frem, og er i dag bosted for en bestand af sjældne Vandflagermus.

Besøg Urbans Kælder

I 2007 blev hulerne gravet endnu mere fri end det var tilfældet i 1996. De er dog stadig afskærmet med et gitter, så vandflagermusene uforstyrret kan tilbringe deres vinterhi i de udtjente ølkældre. Alle kan frit besøge hulernes indgangsparti, der findes bedst ved at følge skiltene i Skovdalen, ud mod Kong Christians Allé og Hobrovej. Ved hulen er der opsat plancher, der fortæller om hulens spændende forhistorie. Men der er mørkt i hulen, så for at få det hele med, bør man medbringe en lommelygte.

 

Del denne side

Jens Bangs Stenhus

Jens Bangs Stenhus Aalborg

Aalborg mest kendte bygningsværker fra renæssancen, er det imponerende Jens Bangs Stenhus fra 1624...

Jens Bangs Stenhus i Aalborg

Aalborg Apotekersamling

På Aalborg Apotekersamlinger  kan du se mange af de forskellige ting, der har været brugt til medicinfremstilling siden 1600- tallet...

Apotekersamlingen i Aalborg

Gråbrødrekloster Museet i Aalborg

Gråbrødrekloster Museet - underjordisk museum

Gråbrødrekloster Museet ligger under Aalborgs travle shoppinggade, Algade. Herfra kan du tage elevatoren ned og besøge det underjordiske museum. Gråbrødreklostret blev etableret i Aalborg ca. 1250. I de velbevarede, underjordiske ruiner fra det middelalderlige kloster ses bl.a. klostrets murede kælder og klosterkirkens fundamenter.