Utzon Center i Aalborg

Utzons havnefront

Utzon Center blev indviet den 28. maj 2008 og er en hyldest til den danske arkitekt Jørn Utzon (1918-2008). Utzon Center er det første i en række af kulturelle tilbud langs havnefronten i Aalborg. Et formidlingssted, hvor arkitektur, design og kunst spiller sammen med udstillinger, undervisning, konferencer, møder og kulinariske oplevelser.

Jørn Utzons voksede op i Aalborg

Det er derfor oplagt, at dette arkitektur-, design- og kunstcenter ligger netop i Aalborg - på de samme arealer ved Honnørkajen, hvor Jørn Utzon dagligt gik til og fra skole. Centeret er tegnet af Jørn Utzon selv i samarbejde med sønnen Kim Utzon.
Utzon Center er blevet et samlingssted på havnefronten, hvor der skabes et aktivt liv for de studerende, for lokale såvel som gæster fra ind- og udland.

Den mest bemærkelsesværdige bygning tegnet af Jørn Utzon er Sydney Opera House, som er en af de mest kendte og ikoniske bygninger i det 20. århundrede. Tilblivelsen af denne exceptionelle bygning og andre af hans værker har bl.a. deres oprindelse i det maritime miljø i Aalborg, hvor Jørn Utzon tilbragte nogle vigtige år af sin ungdom.

Det kan du opleve på Utzon Center

I de to udstillingshaller på hver 350 kvadratmeter kan du se spændende, rumlige udstillinger og større installationer. Konstruktionen af ovenlysvinduer giver et ganske særligt lysindfald. I Spidsgatterhallen er Aage Utzons smukke spidsgatterbåd udstillet. Den udstillede spidsgatter er Aage Utzons sidste og hurtigste og den er ca. 30 år gammel. To af væggene i Spidsgatterhallen prydes med den permanente havnefrontudstilling. Fra hallen er der direkte udsigt over Limfjorden.

Atriumgården midt i Utzon Center ligger skønt i læ for vejr og vind med udsyn til Limfjord og by. Midt i gården fik Jørn Utzon plantet et paradisæbletræ, der om sommeren står smukt med lyserøde blomster.

Nyt et lækkert måltid i Restaurant JØRN og shop i Utzon Centrets butik

I Restaurant JØRN beliggende med udsigt direkte ud over Limfjorden kan du nyde et lækkert måltid og i Utzon Center butik kan du købe bøger af og om Utzon og arkitekttegnede designklassikere.

 

Del denne side

Jørn Utzon om Utzon Center

“Jeg håber af mit inderste hjerte, at dette lille hus kunne komme til at stå som et sted, hvor gode tanker mødes, og hvor eleverne fra arkitektskolen kommer til at søge hen, når de vil have samvær med hinanden og diskutere. Det bliver et virkeligt kraftcenter for arkitekturen og menneskelivet i fremtiden.”
- Jørn Utzon

Det sker på Utzon Center

Se aktuelle arrangementer og udstillinger på Utzon Center.

Arrangementer og udstillinger på Utzon Center

Fakta om Jørn Utzon

Jørn Utzon boede i Aalborg de første 19 år af sit liv. Opvæksten i Aalborg og miljøet omkring havnen og skibsværftet i 1920- og 1930’erne kom til at sætte sit præg på hans senere tilværelse.

Læs mere om Jørn Utzon på Utzon Centrets hjemmeside

Utzon Center i Aalborg

Utzon Center - Inspireret af havnen

Utzon Center er et formidlingssted, hvor arkitektur, design og kunst spiller sammen med udstillinger, undervisning, konferencer, møder og kulinariske oplevelser.