Utzons sidste mesterværk

Utzon Center er et formidlingssted, hvor arkitektur, design og kunst spiller sammen med udstillinger, undervisning, konferencer, møder og kulinariske oplevelser.

Arkitektur, design og kunst

Utzon Center blev indviet den 28. maj 2008, og er det første i en række af kulturelle tilbud langs havnefronten i Aalborg. Et formidlingssted, hvor arkitektur, design og kunst spiller sammen med udstillinger, undervisning, konferencer, møder og kulinariske oplevelser. Utzon Center er en hyldest til den danske arkitekt Jørn Utzon (1918-2008).

Samlingssted på havnefronten

Jørn Utzon voksede op i Aalborg. Det er derfor oplagt, at dette arkitektur-, design- og kunstcenter ligger netop i Aalborg - på de samme arealer ved Honnørkajen, hvor Jørn Utzon dagligt gik til og fra skole. Centeret er tegnet af Jørn Utzon selv i samarbejde med sønnen Kim Utzon. Utzon Center er blevet et samlingssted på havnefronten, hvor der skabes et aktivt liv for de studerende, for lokale såvel som gæster fra ind- og udland.

Oplevelser på Utzon Center

I de to udstillingshaller på hver 350 kvadratmeter kan du se spændende, rumlige udstillinger og større installationer. Konstruktionen af ovenlysvinduer giver et ganske særligt lysindfald. I Spidsgatterhallen er Aage Utzons smukke spidsgatterbåd udstillet. Den udstillede spidsgatter er Aage Utzons sidste og hurtigste og den er ca. 30 år gammel. To af væggene i Spidsgatterhallen prydes med den permanente havnefrontudstilling. Fra hallen er der direkte udsigt over Limfjorden.

Atriumgården midt i Utzon Center ligger skønt i læ for vejr og vind med udsyn til Limfjord og by. Midt i gården fik Jørn Utzon plantet et paradisæbletræ, der om sommeren står smukt med lyserøde blomster. I Restaurant JØRN beliggende med udsigt direkte ud over Limfjorden kan du nyde et lækkert måltid og i Utzon Center butik kan du købe bøger af og om Utzon og arkitekttegnede designklassikere.

Utzon Park

På østsiden af Utzon Center ligger den smukke, grønne Utzon Park, beplantet med Jørn Utzons yndlingstræer: Kirsebærtræer i fire forskellige sorter, samt ikke mindst møbleret med Jørn Utzons Utzep møbler fra Escofet. Herfra kan gæsterne nyde udsigten såvel ud over Limfjorden som ind over Aalborg. Også kunstneren Tove Anderbergs smukke skulptur "Favntag" pryder parken.

Inspiration fra skibsbyggeri og industri

Inspirationen til Utzon Center fik Jørn Utzon bl.a. fra Aalborgs industri og skibsbyggeri. Sammen med de tilstødende kollegieboliger skal huset formidle skalaspring fra midtbyens boligbyggeri til det fremtidige, høje og massive byggeri på Musikhusgrunden og industriskalaen på Østre Havn. Utzon Center er på ca. 2800 m2.

På Utzon Centers hjemmeside kan du læse mere om centrets arkitektur og materialevalg www.utzoncenter.dk

Del denne side

Jørn Utzon om Utzon Center

"Jeg håber af mit inderste hjerte, at dette lille hus kunne komme til at stå som et sted, hvor gode tanker mødes, og hvor eleverne fra arkitektskolen kommer til at søge hen, når de vil have samvær med hinanden og diskutere. Det bliver et virkeligt kraftcenter for arkitekturen og menneskelivet i fremtiden."
- Jørn Utzon

Det sker i Utzon Center

Se aktuelle arrangementer og udstillinger på Utzon Center.

Arrangementer og udstillinger på Utzon Center

Spændende bog om Utzon

Utzon og Utzon Center Aalborg

Utzon Center Aalborg har udgivet en spændende bog om Jørn Utzon og om Utzon Centret, der kan købes i Utzon Center Aalborg eller i VisitAalborgs InfoCenter i Nordkraft. Læs mere om bogen "Glæden består ikke i at eje - men i at skabe - Utzon og Utzon Center Aalborg" eller få et smugkig i bogen her

Kunsten - Museum of Modern Art Aalborg

Kunst og arkitektur

I Aalborg blomstrer det med smukke arkitektoniske perler, spændende kunsthåndværkere og små og store gallerier.