Bæredygtighed i Aalborg

Hvordan arbejder din organisation med bæredygtighed?

12/2/2019

I Aalborg står vi sammen for en mere bæredygtig hverdag

Aalborg Zoo, Henrik Vesterskov Johansen

- Vi har arbejdet strategisk med bæredygtighed altid, og vi er stolte over, at vi som nogle af de første blev miljøcertificerede allerede tilbage i 1999. Det er et område, der ligger os meget på sinde og indgår som en helt naturlig del af alle medarbejdernes hverdag, siger Henrik Vesterskov Johansen og uddyber:

- Vi genbruger materialer, hver gang det er muligt – hvad enten det drejer sig om byggematerialer, gødning, karton eller plast. Derudover har vi løbende fokus på energirenovering af vores faciliteter, og vi stiller store krav til valget af leverandører og samarbejdspartnere, som skal kunne bidrage til vores høje ambition om at minimere havens CO2-udslip. Bæredygtighed er desuden en stor del af parkens sociale arrangementer – vores fastelavnstønder er eksempelvis lavet af FSC-certificeret træ med bastbånd og indeholder kun bæredygtigt slik. 

Aalborg Zoo har desuden udskiftet alle dieselbiler med elbiler, ligesom havens tog og truck kører på specialdiesel, der udleder mindre CO2. Haven lyses op af LED-lys og varmes op af energirigtige pumper, som alle overvåges elektronisk, så eventuelle fejl og udslip kan afhjælpes hurtigt. Dyrene bidrager også med cirkulært foder og miljøvenlige fodertrug, der mindsker vand- og madspild. 

Scandic Aalborg Øst og Aalborg City, hoteldirektør Finn Rosenqvist

- Vi har beskæftiget os med bæredygtighed i årtier, også lang tid før det blev almindelig kodeks i hotelbranchen. Startskuddet lød for over 30 år siden, da vi som de første skiftede engangsemballagen til shampoo og sæber ud med store, genopfyldelige dispensere, fortæller Finn Rosenqvist og tilføjer:

- Siden da har vi fokuseret på en række bæredygtige tiltag herunder energibesparelser, minimering af unødig håndklædevask, brug af lokalt producerede råvarer og etablering af vanddispensere som erstatning for vand på engangsflasker. Det har blandt andet resulteret i, at vi for 15 år siden blev miljøcertificeret med den omfattende certificering, Svanemærket, hvilket vi er enormt stolte af. Vores personale gør hver eneste dag deres ypperste for at leve op til de skrappe krav certificeringen medfører, og vi er hele tiden på mærkerne for at styrke og intensivere vores indsatser.

Scandic-hotellerne har desuden et stort fokus på madspild og som den første hotelkæde i Danmark en aftale med Too Good To Go.
 
Anja Kibsgaard Christensen, Salling

- Bæredygtighed fylder enormt meget i hverdagen hos Salling, og vores medarbejdere er generelt meget opmærksomme på at tage bæredygtige hensyn, hvor det er muligt, siger Anja Kibsgaard Christensen, der er store manager i Salling, Aalborg.

- Vi har iværksat en række konkrete tiltag de seneste år med fokus på at blive endnu mere miljøvenlige. Vi har f.eks. skiftet til LED-belysning i hele stormagasinet og ikke mindst udskiftet alle vores bæreposer til nogle, der er produceret af 80 procent genanvendeligt plast. Det rykker noget. Vi er desuden en aktiv del af Aalborg Kommunes fleXskrald-projekt, hvor affald hentes rundt omkring i byen i eldrevne biler og sorteres af vores dygtige medarbejdere på varelageret. På den måde udnytter vi lagerets kapacitet til fulde og bidrager yderligere til en grøn kommune.

Salling er desuden en del af et madspildsprogram, ligesom stormagasinet arbejder på at mindske mængden af plast i både varesortiment og internt brug.