Aalborg Havnefront

Aalborg Havnefront

Aalborg havnefront er en oase midt i byen, som gennem den seneste årrække har gennemgået en enorm forvandling.

Aalborgs havnefront har i løbet af de seneste år gennemgået en stor forvandling fra byens travle industrikvarter til en oase i byens centrum med arkitektur i verdensklasse, spændende gastronomi og hyggelig storbystemning.

Arkitektur og historie

Fra Limfjordsbroen, der forbinder Aalborg og Nørresundby, er der udsigt til det internationalt anerkendte Utzon Center, et eksperimenterende kultur- og videncenter, hvor arkitektur, design, kunst og formidling går op i en højere enhed. Centret er designet af den kendte arkitekt Jørn Utzon og blev Utzons sidste værk inden hans død i november 2008. Utzon Centret blev indviet i maj 2008 og var det første i en række af kulturelle tilbud langs havnefronten i Jørn Utzons hjemby.

Længere nede af havnefronten findes nemlig endnu et arkitektonisk mesterværk i form af Musikkens Hus. Musikkens Hus er tegnet af det internationale arkitektfirma Coop Himmelb(l)au og består af mere end 20.000 kvadratmeter fordelt på ni plan med bl.a. fire koncertsale, fem scener, en indbydende restaurant, en spændende foyer samt undervisnings- og administrationsfaciliteter.

Bag Musikkens Hus ligger Aalborgs gamle kraftværk Nordkraft, der engang forsynede aalborgenserne med elektricitet. I dag er det en helt anden kraft, der strømmer ud fra det gamle kulfyrede kraftværk, som er blevet omdannet til et af Europas største og mest imponerende kultur- og aktivitetshuse. Her kan du gå i teatret i Teater Nordkraft, lytte til koncerter på Skråen og KUL, se kunstudstillinger hos Aalborg Kunstpavillon og Kunsthal NORD og se film i Biffen. Du kan dyrke dit velbefindende i DGI-HUSET, Aalborg Kickboxing Klub og Sportskarate.dk. Og du kan nyde mad og drikke hos Azzurra Nordkraft og Café Mumbai – og besøge Nordjyllands største råvaremarked.

Aalborg Havnefront byder på flere historiske oplevelser, bl.a. Aalborghus Slot, et levn fra Danmarks sidste borgerkrig ”Grevens fejde”, hvor Kong Christian III valgte at etablere en ny fæstning tæt op ad Limfjorden, som kunne modstå beskydning fra kanoner. Året rundt er der mulighed for at gå en tur i den skønne slotspark og besøge de underjordiske gange og om sommeren også fangehullet.

Kunsthal NORD - udstilling

Aktiviteter for alle

Havnefronten bugner af aktiviteter både til lands og til vands. Limfjorden skaber den perfekte ramme for vandsport langs havnen. På havnefrontens østlige side findes Aalborg Cable Park, som tilbyder vandsportsaktiviteter med wakeboard i fokus. Foreningen råder over to kabler, som er en miljøvenlig erstatning for de speedbåde, der traditionelt er blevet brugt til wakeboarding og vandski.

I sommerhalvåret er der mulighed for en dejlig dukkert i Aalborg Havnebad. Her kan man tage en svalende dukkert eller blot nyde den flotte havnefront samt det pulserende byliv fra de mange soldæk.

Tilbage på land indbyder Jomfru Ane Parken til stor aktivitet i sommerhalvåret, hvor græsset næsten ikke kan ses for bare mennesker. Den centrale del af havnefronten byder desuden på mange muligheder for fysisk udfoldelse med et urbant sportsområde med bl.a. street-fodbold og basket-baner.

Den nye kulturbro forbinder Aalborg og Nørresundby og giver god anledning til en smuk gå- eller cykeltur ved vandet. Kulturbroen er let genkendelig på sin røde farve og flot oplyst om aftenen. Måske er det den røde, varme farve kombineret med den afslappende oplevelse og skønne udsigt, som har givet broen tilnavnet kærlighedsbroen.

Længere mod vest runder Aalborg Lystbådehavn havnefronten af og danner rammen for 400 bådpladser. Havnen leder gæsterne videre til den nyopførte Vestre Fjordpark, der gennem de seneste år er blevet forvandlet til 165.000 kvadratmeter stort sommerparadis og samlingssted for aalborgenserne. Her er der rig mulighed for både at svømme, sejle i kano og kajak, windsurfe, vinterbade eller bare nyde solen og den skønne natur ved fjorden.

Unikke madoplevelser

Aalborg Havnefront byder på en lang række madoplevelser i særklasse. Restaurant Fusions smukke beliggenhed med udsigt til Limfjorden byder på kulinariske oplevelser med inspiration fra det europæiske og asiatiske køkken.

Længere nede af havnefronten ligger restaurantskibet Prinses Juliana til kaj. Prinses Juliana er et gammelt hollandsk skoleskib, som i 1931 blev opkaldt efter Hendes Kongelige Højhed Prinses Juliana af Holland. Skibet fungerede som skoleskib indtil 1969 og lever nu lykkeligt videre som flydende gourmetrestaurant med fast kajplads på Vestre Havnepromenade i Aalborg.

Aalborg Street Food - Køkkenfabrikken er Aalborgs første permanente Street Food marked. Her er gastronomiske oplevelser og lokale råvarer i højsædet. Markedet, der er placeret på Skudehavnen i Vestbyen, råder over 16 forskellige køkkener, som alle leverer autentisk mad med inspiration fra hele verden. Derudover kan der findes forskellige barer, som serverer alt fra varm kaffe til kolde drikke.