VisitAalborg
Saxofonspiller

Aalborg – rig på oplevelser

Byliv og begivenheder - Aalborg byder på et væld af oplevelser for store og små.

Den sydvestlige del af Aalborg er et must, hvis natur- og dyreliv står højt på prioriteringslisten. Med langt over 100 forskellige eksotiske dyrearter er der lærerige oplevelser til hele året i Aalborg Zoo. Her kan gæster følge dyrenes tilpasning til årstiderne og gå på jagt efter særprægede og mindre kendte dyr.

Skal der mere fart over feltet? På stubbe, tov, liner, net og meget andet får du som aktiv gæst i klatreparken mulighed for at komme højt op i trætoppene, der rummer 23 svævebaner, balancegange og det frie fald på 14 meter med glimt til dyrene i Aalborg Zoo. Klatreparken Aalborg er nemlig placeret i Mølleparken som nabo til Aalborg Zoo. Mølleparken er et af byens største parkanlæg fra 1934 med et unikt kunst- og naturområde. Fra parken kan du nyde en fantastisk udsigt over Aalborg, Limfjorden, Egholm og Gjøl.

Fra Mølleparken er der ikke langt til et af Aalborgs mest kendte vartegn – Aalborg Tårnet. Det 55 m. høje tårn er placeret på den 50 m. høje bakke ”Skovbakken” og skyder 105 m. op i luften. Tårnet råder desuden over byens flotteste udsigtspunkt med 360 graders panoramaudsigt over Aalborg.

Kulturoplevelser

Fra Aalborg Tårnet er der direkte udsigt til Aalborgs museum for moderne kunst KUNSTEN, der skyder op af det grønne landskab og danner en smuk ramme om billedkunst i verdensklasse. Marmorbygningen, der er tegnet af det finske arkitektpar Elissa og Alvar Aalto og danske Jean-Jacques Baruel, er bestemt også et besøg værd.

Længere mod byens centrum findes Kildeparken, der rummer de ikoniske syngende træer, et musikalsk fænomen opfundet af Aalborg Kongres og Kultur Center. I 1987 plantede Cliff Richard det første træ i det, der dengang hed Kunstnerlunden. Siden da er mange flere træer kommet til, og i dag indeholder området flere end 80 træer plantet af internationale, prominente stjerner.

Aalborg Teater er med sine mange år på bagen en central kulturinstitution i byen. Aalborg Teater er et af de teatre i Danmark, der har det største antal fastansatte skuespillere, men udover det faste ensemble byder teateret også en række gæsteskuespillere indenfor.

Shopping og byliv

I Aalborgs midtby findes et alsidigt udbud af specialbutikker side om side med flere stormagasiner. Her finder du de to store gågader Bispensgade og Algade samt en række mindre gader, der huser unikke specialbutikker. I Nørregade finder du alt fra håndlavede smykker, glaskunst, unikt interiør til klæder udover det sædvanlige – bl.a. House of Interior, der producerer og udvikler specialdesignede møbler, og Filuca V, hvor der findes luksusbrands fra de store modehuse.

I stormagasinet Salling finder du alt, hvad et shopping-hjerte kan begære. Hver afdeling har et stort udvalg af kendte mærkevarer, eksklusivt design og nyheder for hele familien. På øverste etage, åbner der sig et 1.400 kvadratmeter stort byrum på Salling Rooftop med udsigt over by og fjord. Prøv den nervepirrende skywalk i mere end 30 meters højde eller nyd udsigten fra et af de hyggelige loungeområder.

Også Magasin har stormagasin i Aalborg. Magasin er kendt for sin moderne, enkle og skandinaviske stil og udtryk, og forretningen i Aalborg er designet netop ud fra disse principper. Alt lige fra gulve og vægge til inventar, borde, hylder og bæreposer er minutiøst designet for at passe ind i den samlede æstetik, og hver en lille knage i forretningen er særligt udvalgt.

Tag en pause fra den pulserende shopping-tur i Hjelmerstald, en af de få vinkelgader, der er tilbage af tidligere tiders mangfoldighed. Gadens navn betyder egentlig hestestald. Området, som lå i det gamle Aalborgs sydlige udkant, blev bebygget omkring midten af det 17. århundrede med stalde til byens mange heste. I dag er området meget centralt beliggende, og husene bruges til beboelse. Hjelmerstald-kvarteret er et hyggeligt og meget attraktivt område, hvor husene er eventyrlige, små og særdeles smukke.

Salling Rooftop

Årlige begivenheder i Aalborg

Aalborg byder på en lang række tilbagevendende begivenheder og festivaler, som hvert år tiltrækker gæster fra nær og fjern.

Mange forbinder Aalborg med Nordeuropas største karneval, Aalborg Karneval, der traditionen tro åbnes med en ekstraordinær karnevalsparade, hvor internationale karnevalsgrupper gæster byen for at demonstrere forskellige karnevalstraditioner fra hele verden. Dagen efter den internationale karnevalsparade er der lagt op til karnevalsstemning i børnehøjde, når Aalborg Børnekarneval løber af stablen, og gaderne fyldes af glade og udklædte børn. Den efterfølgende uge finder diverse karnevalsaktiviteter sted, inden den store parade løber af stablen sidste lørdag i maj.

Festivaler er der nok af i Aalborg. Nibe Festival afvikles lidt uden for Aalborg i Skalskoven – et af landets smukkeste festivalområder. Nibe Festival er blandt Danmarks seks største musikfestivaler og udgøres af fire dage med god musik, god stemning og glade mennesker.

Hvert år forvandles Aalborg til en sand operaby gennem forskellige forestillinger, koncerter, film og workshops rundt omkring i byen til Aalborg Operafestival. Midtbyen er arena for det meste, og her kan man i ro og mag gå fra den ene oplevelse til den næste. Aalborg Operafestival følges op af Den Blå Festival, som er en jazz- og blues-festival i Aalborg, der i fire dage forvandler hele Aalborg midtby til et stort udendørs spillested og spreder god musik og jazzstemning overalt.

I sensommeren går Aalborg i rødt. Overalt i byen vil den røde farve være dominerende, og dagene vil være fyldt med spændende arrangementer, god musik og tilbud i bedste festuge-stil. Som noget nyt byder sensommeren også på Aalborg Comedy Festival, hvor en række prominente kulturinstitutioner er gået sammen om at skabe et spændende comedyprogram i både Aalborg og Nibe.

Aalborg Bæredygtighedsfestival sætter fokus på, hvordan vi i Aalborg, i Danmark – ja faktisk i hele verden - bliver endnu bedre til at passe på hinanden og vores omgivelser. Dagene byder på foredrag, mad, udstillinger og mange andre aktiviteter, der alle har noget med bæredygtighed at gøre. 

Aalborg Havnefront danner hvert år rammen for Aalborg Regatta, som er en maritim familiebegivenhed, der i løbet af fire dage byder på musikalsk underholdning, et væld af vandaktiviteter, et legeland for børn og sjove oplevelser. Havnefronten huser også Musikkens Beat, der er en ny todages festival arrangeret af Musikkens Hus.