site logo
Street art Aalborg

Aalborg Street Art

Aalborg er gået fra grå betonmure til farverig gadekunst.

Nordjyllands hovedstad, Aalborg, har tidligere været en udpræget industriby med produktionsvirksomheder og betonbyggeri som det dominerende islæt. De seneste år har byen imidlertid forvandlet sig til et centrum for kunst og kultur, hvilket bl.a. ses fysisk i byens gader, hvor store murmalerier blomstrer frem på bygninger, husgavle og siloer. Aalborg Street Art består i dag af mere end 70 værker lavet af både danske og internationale kunstnere, og de imponerende murmalerier er placeret fra området i øst omkring Eternitten til Aalborg Vestby.

Lokal drivkraft står bag

Det er forskellige lokale initiativtagere, som står bag Aalborg Street Art. Det første skridt blev taget af Kent Wolfsen fra Galleri Wolfsen, da han i 2013 hentede en af verdens mest berømte gadekunstnere, El Mac, til Aalborg fra Los Angeles. På sin hjemmebane i USA kaldes El Macs street art for ”The heart and soul of Los Angeles”, og rent teknisk er amerikaneren i en klasse for sig selv. El Mac står bag Aalborgs første murmaleri, som er placeret i Urbansgade og har titlen ”Our Lady of Aalborg”. Den amerikanske kunstner har sidenhen gæstet byen igen og efterladt endnu et imponerende vægmaleri i Vestbyen med titlen ”Purity of Heart”.

Efter Wolfsens initiativ fulgte flere lokale ildsjæle trop. Lene Kirk fra Galleri Kirk søsatte i 2014 projektet ”Out in The Open”, som havde – og stadig har – til formål at udsmykke Aalborgs byrum med unikke murmalerier af høj international karakter. Projektet har siden da været afviklet fem gange, hvor der hvert år er blevet udvalgt en håndfuld kunstnere på baggrund af deres høje kunstneriske standard og deres internationale anerkendelse inden for murmaleri. I 2019 er der bl.a. opført et murmaleri på Hjulmagervej af den hollandske duo Telmo Miel og Joram Roukes.

Lars Bonde og Mads Mulvad, der står bag projektet We AArt, har også bidraget til, at Aalborgs byrum er mere farvestrålende end nogensinde før. I 2014, 2015 og 2016 har de to herrer hentet intet mindre end 29 internationale up-and-coming eller anerkendte gadekunstnere til Aalborg. Kunstnerne har udsmykket små afkroge af Aalborg med formålet at skabe spændende og inspirerende samtidskunst. Det har bl.a. resulteret i værker af australske Fintan Magee i Sankt Hans Gade, østrigske Nychos i Reberbansgade og amerikanske Tristan Eaton i Alexander Foss Gade.

Our lady of Aalborg

Hæder til Aalborg

Den efterhånden store mængde af aalborgensisk street art spænder bredt i udtryk, da de dygtige gadekunstnere ofte lader sig inspirere af murenes omgivelser og de oplevelser, Aalborg byder på under deres arbejde i højderne. Kunstnerne arbejder i op til en uge på de store murmalerier, hvor både private og lokale sponsorer bidrager med mad og materialer.

Den spanske kunstner med pseudonymet LIQEN er en af de kunstnere, som har tilføjet flere referencer i sit værk på Danmarksgade. Den store mur er bl.a. udsmykket med en stor krabbe, der symboliserer en tak til møbelforretningen Brd. Sørensens personale, som serverede lækre fiskeretter til frokost under spanierens arbejde. Der er desuden referencer til vikingetiden i LIQENs værk, hvilket er en hyppig tendens i mange af murmalerierne. Danmarks og i særdeleshed Aalborgs særlige vikingebaggrund er en stor inspirationskilde for mange af kunstnerne, som for eksempel interesserer sig for Nordjyllands store ringborg Fyrkat og Lindholm Høje Museet. Øvrige eksempler på referencer i flere af værkerne i Aalborg er religiøse henvisninger eller referencer til velgørende formål som Verdensnaturfonden.

Danmarks største murmaleri

Størrelsen på street art værkerne i Aalborg varierer betydeligt, når man tager et kig rundt i byens gader. Murmalerierne findes på alt fra byens karakteristiske store bygningsværker som Limfjordsbroen til små afkroge og baggårde, der kræver, at man leder efter de farverige skatte. I Aalborg findes også landets største murmaleri på 1.200 kvadratmeter. Værket er placeret på Hedegaard-siloen på Nørresundby Havn og har titlen ”Det røde bånd”. Motivet er lavet af Søren Elgaard, som er født og opvokset i Aalborg og forestiller et udsnit af jernbanebroen. Selve malerarbejdet er udført af elever og instruktører fra TECHCOLLEGE Praktikcenter.

Gå på jagt efter Aalborgs street art

Aalborg har så mange farvestrålende skatte, at det kan være svært at bevare overblikket over, hvornår man har set dem alle sammen. Som en hjælp har VisitAalborg derfor udarbejdet et kort og en oversigt over de mange murmalerier, så det er nemt at gå på jagt på egen hånd. Derudover er det muligt at booke en guide, som tager både lokale og turister med rundt i Aalborgs gader og fortæller anekdoterne bag de mange murmalerier.