Dreng på strand

Aalborg Kyst - Idyl tæt på storbyen

Ikke langt fra livlige Aalborg finder man et åndehul ude langs kysten. Her kan den hektiske hverdag afløses af fredfyldte stunder i familiens selskab. Naturskønne omgivelser og et væld af aktiviteter for børnene gør Aalborg Kyst til en oplagt feriedestination i Danmark.

Aalborg Kyst er et af de få steder i Danmark, der appellerer til alle slags stunder. Man kommer aldrig til at kede sig ved Aalborg Kyst, medmindre det er selve planen med et getaway. I så fald vil man også være havnet det rette sted, hvis man er til lange gåture langs stranden, hvor tankerne kan flyve løs, og kroppen kan finde ro.

Overnatningsmuligheder ved kysten

Kontrasterne spænder vidt i kystområdet med børnevenlige strande, hyggelige byer, naturskønne omgivelser og vandaktiviteter. Byerne Hals, Egense, Hou, Dokkedal og Ulsted er samlingspunkterne i et naturskønt område, der indrammer Danmark fra sin skønneste side.

Ved Hals og Hou findes der et bredt udbud af sommerhuse, hvor natur, velvære og praktik går op i en højere enhed. Nyd at have jeres helt egen oase ved den milde østkyst, hvor man ikke er bundet af pligter. Med de nøje udvalgte samarbejdspartnere er kvaliteten i top, og der findes sommerhuse for enhver smag.

Nær Hals, Hou, Egense og Storvorde ligger desuden en række campingpladser. Her kan man danne bekendtskaber i en hyggelig atmosfære, og børnene kan få nye legekammerater med et væld af forskellige sjove aktiviteter på campingpladserne. Hvis romantikken derimod er i højsædet, er det absolut værd at overveje overnatning på det hyggelige Hals Hotel tæt på stranden.

Historiske Hals

Hals har en væsentlig historisk betydning grundet byens geografiske placering lige ved Limfjordens udmunding i Kattegat. I vikingetiden dannede Hals ramme for nogle betydelige opgør. Det kan bl.a. opleves et par km nord for Hals i Winthers Plantage. Her kan man blive klogere på, hvorfor den berømte viking Guld Harald endte sine dage ved det, der i dag hedder Guld Haralds Høj. Det er en drabelig historie, som vil fascinere både børn som voksne.

Det er næsten også blevet et obligatorisk billede lige til Instagram- eller Facebook-galleriet at stå inde i Blåhvalens gab. Ved torvet i Hals finder man nemlig byens vartegn, Hvalkæben, som tiltrækker turister fra nær og fjern. Omfanget af hvalens enorme gebis overrasker de fleste.

Om sommeren emmer havnebyen Hals af dansk feriestemning, når det er bedst. Havnemiljøet er fuld af liv med livemusik og udendørs servering på de mange spisesteder. Her kan man nyde udsigten over Limfjorden og Kattegat med specialiteter fra havet på tallerkenen. Besøg fx Restaurant Havkatten, som ligger lige ned til vandet og byder på adskillige kulinariske fristelser.

Er man i Hals, skal man absolut ikke snyde sig selv for et besøg til den lille fiskerby, Egense. Hvert tiende minut sejler en færge fra Hals til Egense, hvor man bl.a. kan opleve en helt særlig sandbadestrand. I 2005 blev den 250 m. lange, kunstige strækning opført med en snorkelsti – reb under vand – så man virkelig kan øve sig i at snorkle.

Fisker på Limfjorden

Fiskerlejet Hou

Det hyggelige fiskerleje Hou er en obligatorisk visit, når man er taget ud til kysten. Man finder ikke mere autentisk dansk sommerhygge end i området på Hou Havn. Når sommeren melder sin ankomst, er der liv og glade dage i området, der bryster sig af at have Østjyllands bedst placerede bådehavn.

Den flotteste strand på disse kanter er stranden i Hou. Lige rundt om hjørnet fra bådehavnen finder man kridhvidt sand og bølgende klitter. Man får virkelig fornemmelsen af, at Danmarks østkyst har nogle af Nordeuropas fineste og mest børnevenlige strande. Der er ingen grund til at bekymre sig over stærk strøm eller høje bølger i forhold til børnene. De kan nemlig gå rigtig langt ud, før vandet overhovedet går dem til navlen. Stranden er desuden oplagt til en frisk morgendukkert, hvor man samtidig kan se solen stå op over Hous idylliske omgivelser eller gå på rav-jagt ved Hou Nordstrand.

Hvis vejret ikke er til badning og strandtur, kan man cykle en tur i den hyggelige nåleskov og tanke op på energi eller leje en kajak og lade sig glide igennem det rolige vand med mågernes skrig som eneste baggrundslyd. Hver dag i sommerperioden summer det desuden af liv på Hou Havn, når der afholdes kræmmermarked. I havneområdet finder man også Vindharpen, hvor man kan lytte godt efter vestenvindens lyde.

Når sulten melder sig, er Restauranten Skovgaards Raaling et besøg værd. Desserten kan indtages på lystbådehavnen med en klassisk gammeldags isvaffel, mens I betragter alt fra de lokale fiskekuttere til lækre udenlandske lystbåde. Ishuset, lystbådehavnen og den tilstødende børnelegeplads giver grobund for masser af kvalitetstid med familien.

Naturoplevelser i børnehøjde

Elsker man naturen, er Lille Vildmose et prægtigt landskab at vandre rundt i. Her finder man også Lille Vildmosecentret, som er et rent slaraffenland for børnefamilier, da man blandt mange spændende aktiviteter kan tage en flyvetur i en ørnesimulator, der viser vildmosen set fra ørneperspektiv. Derudover kan man i vildmosen komme helt tæt på et stykke Danmarkshistorie, fordi elgen efter 5000 års fravær endelig er tilbage i den danske natur. I 2015 blev en håndfuld svenske elgkalve sat ud i Lille Vildmose i et forsøg på at genoprette elgbestanden i Danmark. I 2017 blev en elgtyr tilføjet i flokken, og siden da har de formeret sig, så der i Lille Vildmose i dag er hele 16 elge.