VisitAalborg
Utzon Center

Aalborg - En hyggelig, lille storby

Industriarven er et bærende element i Aalborgs identitet som oplevelsesby – fra betonen i Musikkens Hus til street art på gamle fabriksbygninger og krydstogtskibe på havnefronten. Aalborg står aldrig stille og glemmer aldrig sin fortid.

En arbejder- og universitetsby

Derfor er Aalborg fuld af kontraster. En arbejderby, der primært ernærer sig ved vidensarbejde. Fra cigarer til satellitter, fra sprit til cyberspace, fra skibsbyggeri til vedvarende energikilder. Fortiden og fremtiden lever helt fint sammen i Aalborg.

Den aalborgensiske arbejderkultur er født af kul og stål, men i dag er ”byen med de rygende skorstene”, som Aalborg blev kaldt i 1950’erne, et af verdens innovationscentre for de moderne kreative erhverv. Det er en fabelagtig Fugl Fønix-historie, som bl.a. formidles på Aalborg Historiske Museum.

Det afspejler sig særligt i byens arkitektur, hvor udvalgte bygningselementer fra byens industritid er bevaret og indgår i moderne byggeri til bolig-, kontor- og butiksformål. Et af de bedste eksempler er kraftværket Nordkraft, der lagde navn til Jakob Ejersbos kendte Aalborg-roman. Med størst mulig respekt for bygningens kulturarv er Nordkraft i dag et multikulturhus for spillesteder, restauranter, idræt og foreningsliv, undervisning mv.

En ung, historisk by

Nogle byer er kæmpe, pulserende metropoler. Andre er små, hyggelige landsbyer. Og så er der Aalborg, der - præcis som i eventyret om Guldlok - er lige nøjagtig den rette størrelse. Man skulle tro, at Limfjorden var en slags ungdommens kilde, for Aalborgs demografi bliver yngre og yngre. De 17-24-årige er den befolkningsgruppe, der vokser hurtigst i den hurtigtvoksende by, som også er meget internationaliseret. Det har stor indflydelse på stemningen og oplevelsestilbuddene i byen, hvor restaurantscenen, spillestederne og nattelivet vokser støt i omfang og diversitet og er et af de mange eksempler på, hvordan Aalborg evigt forandrer sig.

En travl, lettilgængelig by

Aalborg er et fantastisk sted at komme rundt på cykel. I myldretiden er cyklen oftest den hurtigste måde at komme omkring på. Brug fx en af de mange bycykler, der er til rådighed på centrale lokationer og nemt kan findes og lejes via en app. Med alting i få kilometers afstand fra hinanden har byen en overskuelig og gennemtænkt indretning, der let tager dig via cykelstierne eller med offentlig transport rundt i byen. Giv dig fx tid til at indsnuse stemningen i nogle af Aalborgs mest oplevelsesrige bydele og områder:

Vestbyen: Den gamle bydel, hvor de unge bor

Et oplagt stop på vejen er charmerende Vestbyen med ægte storbystemning og rekreative områder som Vestre BådehavnSkudehavnen, Vestre Fjordpark samt Aalborg Stadion og Væddeløbsbanen centralt beliggende. Her finder man også bydelen Cloud City, hvor et kæmpestort byudviklingsprojekt er i gang på grunden, der tidligere husede De Danske Spritfabrikker. Oplevelsesstederne Springeren og Forsvars- og Garnisonsmuseet er også beliggende i Vestbyen og giver et unikt indblik i den maritime danmarkshistorie.

 

Vestre Fjordpark

Limfjorden: Forbinder nord og syd

Den ikoniske Limfjordsbro forbinder Aalborg med lillesøsterbyen Nørresundby, og som ægte søstre har de to byer en kærlig forbindelse til hinanden præget af rivalisering og smådrillerier. Limfjordsbroen blev indviet under stor bevågenhed af statsminister Stauning i 1933 og var et eksempel på datidens fineste ingeniørkunst. Broen, som er en foldebro, er lokalt kendt som den bedste undskyldning for at møde for sent til noget, idet ”broen var oppe”.

Siden 2017 har gående og cyklister også kunnet krydse Limfjorden via ”Kulturbroen”, en tilbygning til jernbanebroen fra 1928. Forbindelsen går fra Vestbyen til Nørresundby.

Tager man turen over en af broerne til Nørresundby, kan man passende benytte lejligheden til at opleve vikingecenteret Lindholm Høje, hvor jernalder og vikingetid bliver nærværende for alle sanserne. Den sidste weekend i juni vækkes vikingetiden hvert år til live igen, når vikingemarkedet flytter ind på den ældgamle gravplads.

Midt i Limfjorden ligger også øen Egholm, hvor vandreruter giver adgang til et unikt fugle-, dyre- og planteliv, og hvor strandenge og skove giver mulighed for et aktivt friluftsliv nærmest lige midt i byen. Spot en spættet sæl eller se på sangsvaner, skalleslugere og skarver og nyd de mange naturoplevelsestilbud på øen.

Centrum: En moderne middelalderby

Overalt i Aalborgs historiske bymidte finder man levn fra fortiden, som spiller op til den moderne storbystemning. Den smukke Budolfi Kirke, Danmarks mindste domkirke, er bl.a. et besøg værd. Kirken hører tæt sammen med Aalborg Kloster, som gemmer sig lige bag det livlige caféliv på C.W. Obels Plads. Her har det ligget siden 1431 og rummer bl.a. en lille klosterkirke og et mindre antal boliger. Der er adgang til klosteret på guidede ture i sommerperioden eller for grupper efter aftale.

Lige i nærheden finder man Hjelmerstald, en af Aalborgs ældste og hyggeligste små gader. Her, lige bag strøget, ligger en række gamle huse fra slutningen af 1600-tallet.

Som noget helt usædvanligt kan Gråbrødre Kloster besøges via en elevator i gågaden Algade. Gråbrødre Kloster Museet er et underjordisk museum, der ligger tre meter under den travle gågade. Her fortælles historien om klosteret, der lå præcis på dette sted fra 1240’erne til 1530. Det var her, Aalborg som by opstod, og museet fortæller derfor også om den markedsplads, der lå på samme sted i begyndelsen af 900-tallet. På museet kan ruinerne af klosteret opleves sammen med skeletter fra kirkegårdene og mange fine fund fra vikingetidens og middelalderens Aalborg.

En af de fineste oplevelser fra Aalborgs fortid er Jens Bangs Stenhus, et meget smukt renæssancehus fra 1624 i dengang svimlende fem etager. Jens Bang var en stenrig købmand, og huset menes at have tjent en dobbelt funktion, idet det fornemme hus skulle manifestere Jens Bangs rigdom og indflydelse, og sammen med byens kirketårne udgjorde huset i mange år Aalborgs ”skyline”. I kælderen af Jens Bangs Stenhus finder man Duus’ Vinkjælder, hvor man i historiske og hyggelige omgivelser kan nyde en øl eller andre forfriskninger.